Ciekawe sposoby ozdabiania sałatek

Na specjale okazje, takie jak imieniny, urodziny czy wystawne, świąteczne obiady wato przygotować nie tylko wykwintne lub tradycyjne menu, ale również ciekawe i pomysłowe dekoracje spożywcze.

Na wiele rozmaitych okazji przygotować można pyszną sałatkę jarzynową, owocową lub z mięsem, ryżem czy makaronem. Podawane gościom lub domownikom jako przystawki lub przekąski, sałatki i surówki można dowolnie, efektownie i pomysłowo dekorować przy pomocy podręcznych produktów spożywczych, kawałków warzyw, sezonowych owoców lub bakalii.

Przykładowo, sałatkę jarzynową na Wielkanoc warto ozdobić na przykład kawałkami ugotowanych na twardo jaj, drobno siekanym szczypiorkiem lub kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Amatorzy smakowitych potraw i tradycyjnych dań mogą również wykonać pyszne osoby z kawałków papryki, ogórków lub nowalijek. Można z nich chociażby ułożyć kształty kwiatowe lub geometryczne.

Proste ozdoby warzywne doskonale sprawdzą się także jako dodatek do innych sałatek. Zależnie od rodzaju i przepisu na taką zdrową i sycącą przekąskę, dekoracje zrobić można z rzodkiewek lub pomidorów, wyciętych w kształt rozkwitniętych kwiatów. Z kolei do sałatek i potraw dla dzieci można samodzielnie wykonać ozdoby z owoców i jarzyn w kształcie zwierzątek, na przykład myszek, kotków czy ogórkowych krokodyli.

Sałatki owocowe oraz desery warto z kolei udekorować plastrami pomarańczy, limonki lub cytryny. Dobrym pomysłem może też okazać się posypanie sałatki owocami granatu, malinami lub wiórkami kokosowymi. Aby zaskoczyć gości lub domowników, potrawy z owoców można również podać w ciekawy i elegancki sposób, na przykład w wydrążonej połówce arbuza lub melona.

Do jarzynowych sałatek oraz potraw świątecznych nierzadko serwuje się również zestawy wędlin. Półmisek z szynką, boczkiem czy kawałkami kiełbasy można pomysłowo udekorować przy pomocy listków sałaty oraz kawałków warzyw. Z pewnością doskonale sprawdzą się tutaj ozdoby z pomidorów i jajek w kształcie muchomorków oraz cienkie, skręcone plastry lub słupki surowej marchewki, świeżego ogórka czy piórka cebulki szalotki.

Zależnie od własnych umiejętności oraz pomysłów, z warzyw i owoców można z powodzeniem wykonać efektowne, finezyjne i smakowite ozdoby w wielu kształtach. Sałatki i dania śródziemnomorskie można udekorować również oliwkami, kawałami różnych gatunków sera lub dodatkami, takimi jak kukurydza, groszek lub czerwona fasola.