Proste dekoracje z warzyw

Na specjalną okazję taką jak święta czy imieniny warto przygotować smakowite menu, obejmujące przekąski, przystawki oraz napoje. Jednakże aby nieco zaskoczyć gości lub domowników, z powodzeniem można też wykonać piękne i smakowite dekoracje do potraw.

Pomysłowe i eleganckie dekoracje spożywcze najlepiej wykonać z surowych warzyw, takich jak pomidory, ogórki, rzodkiewki czy marchewki. Nierzadko, na przykład do dekorowania półmisków z wędlinami wykorzystuje się też sałatę lodową, czerwoną cebulę oraz malutkie pomidorki koktajlowe. W dalszej części artykułu podpowiemy, jak zrobić jarzynowe ozdoby do sałatek, dań świątecznych oraz potraw dla dzieci.

Aby elegancko i z pomysłem ozdobić sałatki jarzynowe, mięsne lub ryżowe warto wykorzystać jeden ze składników dania do dekoracji. Może to być więc plaster ugotowanej marchewki, uformowane w kształt kwiatów rzodkiewki i pomidory lub połówki oliwek. Ciekawe kształty i formy można również wydrążyć w ugotowanych ziemniakach. Również czerwona cebula świetnie sprawdzi się jako dekoracja do surówki lub sycącej przekąski mięsnej.

Na specjalną okazję można również przygotować smakowite dekoracje z innych warzyw, na przykład z kalafiora lub brokuła. Różyczki jarzyn można przykładowo ułożyć na półmisku lub sałatce, tworząc piękny i pyszny wzór. Również z pora lub selera można z powodzeniem wykonać proste, ale wykwintne i efektowne dekoracje na odświętnie przygotowany stół.

Do potraw dla dzieci warto z kolei przygotować dekoracje z warzyw w kształcie zwierzątek. Doskonale do tego celu sprawdzą się połówki pomidorów oraz jajka ugotowane na twardo, na które można nałożyć warzywa, dekorując je dodatkowo białymi kropeczkami z twarogu. Jarzynowe muchomorki z całą pewnością przypadną najmłodszym do gustu i być może zachęcą też niejadków do skosztowania zdrowych i smakowitych dań.

Z kolei potrawy wielkanocne lub bożonarodzeniowe można z łatwością udekorować kawałkami żółtej, zielonej i czerwonej papryki lub fantazyjnymi kształtami wyciętymi z marchewek lub ogórków. Na te i inne okazje można również samodzielnie wykonać warzywne stroiki i ozdoby na stół, na przykład z wydrążonej dyni, cukinii lub bakłażanów i patisonów. Nawiązujące do tematyki świątecznej dekoracje z produktów spożywczych z pewnością staną się oryginalną, przepyszną dekoracją.